Gratis verzending vanaf € 1.000

Golfplaten monteren - zo eenvoudig is het

Of het nu voor terrasoverkappingen, carportoverkappingen of kassen is: door de voordelen van lichtdoorlaatbare golfplaten, ook lichtplaten genoemd, zijn ze een populair bouwmateriaal naast kanaalplaten: ze zijn gemakkelijk te verwerken en robuust. Afhankelijk van het materiaal van de golfplaten (acrylglas, polycarbonaat, PVC of polyester) zijn ze bijzonder transparant, buitengewoon slagvast en zeer voordelig.

Als u bijvoorbeeld PVC-lichtplaten monteert, profiteert u van hun lage gewicht en zeer eenvoudige verwerking. Polycarbonaatplaten worden het best gemonteerd als de constructie bijzonder robuust moet zijn. Als u de voorkeur geeft aan een opvallender ontwerp in plaats van de golfvorm, zijn trapeziumplaten een alternatief: bij trapeziumplaten zijn de golven afgeschuind, waardoor terras- en carportoverkappingen en luifels er modern uitzien.

Hoe worden golfplaten gemonteerd en aan welke eisen moeten golfplaten voor op het dak voldoen? Ontdek hier alles wat u moet weten over het monteren van golfplaten.

Golfplaten - juiste opslag vóór montage

Als u niet onmiddellijk na de aankoop van de golfplaten met uw bouwproject begint, moeten de platen eerst worden opgeslagen. Houd daarbij rekening met een aantal zaken om te voorkomen dat de platen beschadigd worden, bijvoorbeeld verkleurd, vervormd of gebarsten door warmteontwikkeling.

Correcte opslag van golfplaten

  • Vermijd direct zonlicht en vocht, bij voorkeur door ze af te dekken met waterdichte, lichtondoorlaatbare, lichte dekzeilen
  • Sla ze bij voorkeur binnen op
  • Verwijder de transportverpakking voor tijdelijke opslag
  • Sla ze op een vlakke, goed geventileerde ondergrond op, bijvoorbeeld op houten pallets
  • Vooral belangrijk voordat PVC-golfplaten worden gemonteerd: Opslag in stapels en gelijktijdige blootstelling aan zonlicht kan een brandglaseffect hebben en zeer snel leiden tot vervorming

De juiste onderconstructie voor golfplaten

Om te voorkomen dat er spanningsscheuren ontstaan na afloop van uw bouwproject, moet de onderconstructie gemaakt zijn van materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals temperatuur en vocht. Gelijmde balken, ook bekend als verlijmd gelamineerd hout of verlijmd hout, of metaal zijn de meest geschikte materialen.

Beschermlagen die u van tevoren aanbrengt, moet u volledig laten drogen of ventileren, omdat oplosmiddeldampen het materiaal van de golfplaten kunnen aantasten. Als u een donkere beits gebruikt voor gelijmde balken, moet de bovenkant van de onderconstructie licht van kleur zijn om overmatige hitte te voorkomen, wat zou kunnen leiden tot vervorming of verkleuring. Een warmtereflecterende aluminiumtape is daarvoor ook zeer handig. Zorg er ook voor dat u de passende accessoires voor gelijmde balken hebt.

Hoe worden golfplaten met elkaar verbonden?

Om golfplaten met elkaar te verbinden, worden ze op elke tweede tot derde golf vastgeschroefd. Het is belangrijk om afstandhouders of bolkappen op golfplaten te monteren: per vierkante meter moeten de platen acht tot tien keer met afstandhouders of bolkappen worden vastgeschroefd.

Als u golfplaten verticaal monteert, zijn er geen afstandhouders of bolkappen nodig en kunt u de schroeven in het golfdal bevestigen. We raden aan om elke golf vast te schroeven op overlappingen. Dit voorkomt dat de golfplaten worden opgetild bij sterke wind.

Golfplaten bevestigen: Tips voor het boren

Als golfplaten moeten worden bevestigd, moeten er geschikte gaten worden geboord. Het is van cruciaal belang dat de boorgaten glad zijn, omdat uitgebroken boorranden na verloop van tijd scheuren in de golfplaten kunnen veroorzaken.

Een getrapte of conische boor is zeer geschikt om voor te boren, zodat u gaten met verschillende diameters kunt boren zonder de boor te moeten verwisselen. Bij de diameter van de gebruikte schroeven moet ongeveer 4 mm worden opgeteld: het boorgat moet groter zijn dan de schroef om rekening te houden met de uitzetting van de golfplaten door temperatuurschommelingen.

Trouwens: gladde randen zijn ook belangrijk bij het zagen van lichtplaten. Raadpleeg onze tips voor het zagen van golfplaten.

Hoeveel mogen golfplaten elkaar overlappen?

Om te voorkomen dat weer en wind uw constructie beschadigen, moet de overlapping bij de montage van golfplaten zich aan de andere kant van de weerzijde bevinden. Dit voorkomt dat de lichtplaten bij storm losraken en dat regen en water onder de platen kan komen.

Als u uw dak plant met een overlapping in de lengte, moet deze 20 cm zijn. Als het afschot groter is dan 15° of als u de platen verticaal monteert, is een overlapping van 15 cm voldoende.

Let op de uitzetting in de breedte en lengte!

Golfplaten zetten uit in de lengte en breedte door warmte en temperatuurschommelingen. Daarom moet u bij het ontwerp en de montage van golfplaten rekening houden met de uitzettingsruimte. Ga uit van 5 mm per meter plaatlengte/-breedte, zodat de golfplaten door de uitzetting niet tegen de huismuur of andere constructies komen.

U kunt ook onze volledige montagehandleiding voor golfplaten als PDF hier downloaden.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.